Asexual_flagJeg har ikke lyst til sex. Da jeg var yngre, tænkte jeg bare, at jeg nok ville få lyst til det seksuelle senere, når jeg blev ældre. Men den lyst er aldrig kommet.”

Jeg onanerer, men jeg har ikke lyst til at dyrke sex med nogen. Jeg har vel bare ikke fundet den rette endnu.”

Selvom jeg er forelsket, så får jeg ikke lyst til at have sex.”

Det er en udbredt opfattelse, at vi fødes med en seksualdrift. At vores behov for sex er lige så basalt som behovet for søvn og mad. Denne alment accepterede sandhed er udbredt, og derfor opsøger mennesker der ikke har lyst til sex, ofte læger eller sexologer, for der må jo være forklaring på deres manglende sexlyst.

Har du aldrig følt lyst til sex med et andet menneske, er du sandsynligvis det vi med en bred betegnelse kalder aseksuel.

Aseksualitet er en livslang tilstand, hvor man aldrig har haft lysten til eller har mærket behovet for sex. Det er ikke noget der pludselig opstår, så selvom man i en lang periode har haft nedsat eller slet ingen lyst til sex, så er der ikke tale om at være egentlig aseksuel. Nogle aseksuelle erkender dog først sent i livet, at deres manglende lyst skyldes at de er aseksuelle.

Aseksuelle beskrives oftest som personener uden seksuel lyst. Det er dog ikke altid tilfældet, idet en aseksuel person godt kan have en seksuel lyst, men denne lyst er ikke rettet imod et andet menneske.

Aseksuelle mænd kan godt opnå erektion og aseksuelle kvinder oplever lubrikation (bliver fugtig) ved stimuli, uden de af den grund har lyst til sex.

Det at være aseksuel opleves af mange som tabubelagt, især fordi vi lever i et meget seksuelt orienteret samfund.

De fleste aseksuelle bliver bevidste om deres manglende seksuelle lyst i teenageårene, uden de dog forbinder det med at være aseksuel. Ofte opfatter de sig som følelsesmæssigt og seksuel umoden i forhold til jævnaldrende, fordi de ”endnu” ikke har oplevet forelskelse, eller seksuel lyst, hverken egen lyst eller lysten til en anden person.

Nogle aseksuelle teenagere oplever behovet for at onanere. Denne seksuelle lyst gør at nogle unge, som ikke oplever den spirende seksuelle interesse i det modsatte køn, vender blikket mod personer af eget køn, i den tro at den manglende seksuelle tiltrækning skyldes en endnu ikke erkendt homoseksualitet.

Det at være aseksuel udelukker ikke, at man kan blive forelsket i en anden person.  Nogle aseksuelle føler dog ingen romantisk tiltrækning til andre.

Det kan kræve stor overvindelse for den aseksuelle at indlede et forhold, selv om de er forelsket og ønsker relationen til den anden person. Især mænd afstår fra parforhold, fordi der i vores kultur er en forventning til dem som mænd om at være seksuelt udfarende og seksuelt handlekraftige.

Nogle aseksuelle nyder fysisk intimitet, at nusse og kæle, de har blot ikke lyst til sex. Andre igen føler ingen lyst til fysisk intimitet af nogen art. Dog vælger mange af de mænd og kvinder, der indgår i parforhold, at acceptere seksuelt samvær, fordi de føler, at det er en nødvendigt for at bevare relationen i parforholdet.

Det kan være svært at være partner til en aseksuel, især hvis den aseksuelle ikke selv er klar over grunden til sin manglende seksuelle lyst eller har valgt bevidst at fortie sin aseksualitet.  Mange forsøger at gøre sig ekstra seksuelt tiltrækkende over for den aseksuelle eller forsøger at ”peppe” sexlivet op. Uden at det har den ønskede virkning. Ubevidst kan partneren komme til at sætte lighedstegn mellem egen tiltrækning/tilstrækkelighed og partnerens aseksualitet.

Det kan være vanskeligt at få fortalt en ny partner at man er aseksuel, og derfor søger mange partnere, der selv er aseksuelle. Det kan være vanskeligt for en ikke aseksuel, at forstå sin partners manglende seksuelle lyst og acceptere at sex ikke er en del af forholdet.

Som partner til en aseksuel er det vigtigt, at forstå at det ikke handler om at ens partner ikke tænder på ens person, men at ens partner ikke tænder på sex. Og acceptere at partnerens aseksualitet ikke er noget der kan ”fixes”

Det er muligt at være sammen, også på et fysisk og intimt plan med lidt eller næsten ingen sex – find jeres intime grænser. Find ud af hvilke præmisser I er sammen på, også selv om de går imod de mange gængse normer for, hvordan det er at leve i et parforhold.

Vil du vide mere findes der en international forening for aseksuelle: AVEN –  Asexual Visibility and Education Network           http://www.asexuality.org

Derudover findes der på Facebook både åbne og lukkede grupper omhandlende aseksualitet.