family--love-1433097-mFor mange starter ferien i dag.

Der er dømt sol, sommer, familiehygge og nærhed. For mange par er ferie ensbetydende med romantik og lidenskab. Eller rettere det er drømmescenariet. For rigtig mange er virkeligheden knap så idyllisk, og ferien efterlader os ikke i den tilstand af overskud og energi, som vi havde stillet os selv i udsigt.

Den største udfordring er, at vi ikke forinden har fået afstemt forventningerne til ferien. Hverken over for hinanden eller over for os selv. Alt for ofte har vi urealistiske forventninger til, hvad ferien skal byde på af oplevelser og romantik.

Vi har både som par og som familier travlt i hverdagen. Ferien bliver højdepunktet, hvor vi skal udleve drømmen om kvalitetstid. Ferien er den tid, hvor vi skal indhente det forsømte – genskabe den kontakt mellem hinanden, som vi har savnet i en travl hverdag.

Vi voksne glemmer i vores iver, at børnene ikke har de samme store forventninger til ferien, som vi har. Både børn og voksne riskerer at blive forpustet over alle de ting der skal nåes på oplevelseskontoen.

De yngre børn er vant til at tilbringe de fleste af døgnets timer i selskab med andre børn. Det er hos andre børn, de får udlevet deres legebehov. Selv om vi leger med vores børn, kan vi ikke erstatte den kontakt i tre uger.

For teenagere er ferie ofte lig med at sove længe, og fælles morgenbord for hele familien klokken 8,00 er sjældent øverst på deres prioritetsliste. Så husk at inddrage børnene i jeres planlægning – er de gamle nok til at udtrykke deres ønsker, så tag dem med i ferieplanlægningen.

Især parforholdet lider i ferien.

Når vi har ferie, mærker vi hvor svært det er at skabe den kontakt mellem os, som vi har længtes efter i en travl hverdag. Hvis kærligheden er blevet væk i bunken af sure sokker og passionen er druknet i opvaskevandet, så skal vi ikke forvente at det mirakuløst finder vej til feriekufferten, for det gør det ikke. Men vi kan vælge at skabe kærlighed og passion i vores ferie. Vende frustrationerne til noget positivt.

I stedet for at lade os frustrere af, at vi har svært ved at finde ind til intimiteten mellem os, så se det som en fantastisk mulighed for at lære hinanden at kende på ny.

Mange par tror efter en årrække, at de kender hinandens til bunds, og det mener jeg er en af parforholdets største farer. Når vi bilder os selv ind, at vi kender vores partner indgående, så stopper vi med at forholde os nysgerrigt til hinanden. Vi glemmer at spørge interesseret ind til den andens tanker, følelser og oplevelser. Vi forudsætter, at vi allerede ved, hvad den anden mener, tænker og føler.

Brug ferien til at lytte, virkelig lytte til hinanden. For nogen kan det være svært pludselig at skulle fortælle om sig selv, så hjælp eventuelt ved at stille åbne spørgsmål til hinanden. Spørgsmål der ikke kan besvares med et ja eller nej. Vær opmærksom på ikke at overtage fortællingen. Især vi kvinder har en tendens til at byde ind med vores egen historie, når vi hører om noget, vi kan drage paralleller til.

Være åben overfor forslag. Reagér på de små udspil, der kommer fra din partner, og anerkend den gode intention, der ligger bag. Accepter at din partner skal have indflydelse på indholdet af ferien, og kom med indrømmelser i stedet for kategoriske afvisninger og kritik.

Være bevidst om, at bag din kritik af din partner ligger dine længsler skjult. Fortæl din partner om det du længes efter, det du gerne vil have. Når vi med et åbent hjerte beder vores partner om noget, får vi det som regel. Vælger vi den kritiske tilgang, kan vi være sikker på, at vi ikke opnår det vi ønsker. Vi vil derimod opnå, at vores partner trækker sig.

Når vi trods de bedste intentioner mærker, at vi bliver irriteret over den anden parts adfærd og holdninger, så kom din partner i møde, i stedet for at trække dig tilbage, angribe eller forsvare dig. Anerkend, at I ikke ser ”verden” ens. Respekter hinandens synspunkter, selv om I ikke nødvendigvis forstår eller deler dem. Hvis vi husker hele tiden at have indlevelsen – empatien for hinanden – med i vores parforhold, så vil vi rent faktisk ikke være i stand til at såre hinanden med noget af det, vi siger og gør.

Tilbage er der kun at ønske jer en rigtig god og kærlig sommerferie.